Piroger med spenat och keso

Vegetarisk husmanskost - Kokbok med enkla recept för vegetarisk och vegansk mat
8-10 st piroger
Deg
35 g jäst
3,75 dl ljummet vatten
3 tsk honung
2 tsk salt
ca 4 dl vetemjöl
ca 4 dl grahamsmjöl
4 msk olivolja
Fyllning
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
500 hackad, fryst spenat
500 g keso
4-5 dl cheddarost
0,5 tsk riven muskotnöt
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Symbol för 120 min tillagningstid
Symbol för frysbar mat

Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt honung. Låt det stå i 5 minuter. Tillsätt salt och rör i mjöl, lite åt gången. Rör ihop degen med en träsked, gärna i 8-10 minuter. Rör in olivoljan i degen och ställ den därefter på jäsning på ett varmt ställe ca 1 timme.

Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Fräs det i olja i en stekpanna. Tina spenaten i en gryta. När spenaten är tinad, till­sätt den frästa löken, keso och ost. Smak­sätt med riven muskot­nöt, salt och svart­peppar. Låt fyllningen rinna av i 5-10 minuter.

Knåda degen lätt och dela den i 8-10 lika stora delar. Kavla ut delarna till rundlar, ca 20 cm i diameter. Kavla inte ut degen för tunn eftersom fyllningen i så fall kan rinna ut när den gräddas. Lägg rundlarna på en smord plåt. Fördela fyllningen på ena halvan och vik ihop till en halvmåne. Pressa ihop den runda kanten med en mjölad gaffel.

Pricka översidan med gaffeln och grädda ca 20 minuter i 200° tills pirogerna fått en gyllen­brun färg.

Kommentarer

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.