Potatisgratäng i lergryta

Vegetarisk husmanskost - Kokbok med enkla recept för vegetarisk och vegansk mat
4 pers
1,6 liter skivade potatisar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 dl mjölk
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 tomater
2-3 dl riven ost
Symbol för 120 min tillagningstid

Låt lergrytan ligga i blöt i 15 minuter. Skala potatis och lök. Skiva potatisen tunt och finhacka löken. Pressa vitlöksklyftorna och blanda med mjölk, crème fraiche, salt och svart­peppar.

Varva potatis, lök, ost och mjölkblandningen i lergrytan. Mest potatis i botten och mest mjölkblandning överst.

Sätt in gratängen i kall ugn. Sätt värmen på 200° och grädda i ca 1,5 timme.

Skiva tomaterna. Lägg på ett lager skivade tomater och täck med ostskivor mot slutet av gräddningen.

Kommentarer

Anonym

Ska man ha locket på eller av under tillagningen?

Anonym

mycket god!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.