Champinjonpaj
- 4 pers
- Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten
1 dl riven lagrad ost
1 msk smulade arame-alger - Fyllning
- 1 gul lök
300 g champinjoner
2 msk smör
svartpeppar
salt
4 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
0,5 tsk soja
1 msk sherry
1 purjolök
2 dl riven ost
Smula arame och lägg det i blöt i vattnet. Blanda mjöl och riven ost. Finfördela smöret i mjölÂblandningen till en grynig massa. Tillsätt vatten och arame och arbeta snabbt ihop till en deg. LÃ¥t degen vila kallt minst 1 timme.
Skiva champinjonerna och hacka löken. Värm svampen i en gryta, först pÃ¥ svag värme. När vattnet som bildas har kokat in tillÂÂsätt löken och smöret. LÃ¥t det fräsa nÃ¥gra minuter.
Krydda med svartpeppar och salt. Strö över mjöl och späd med mjölk och grädde. Låt puttra 10 minuter och krydda sen med soja och sherry.
Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda 15 minuter i 225°.
Strimla purjolöken och koka den knappt mjuk. Lägg den sen i pajskalet. Täck med svampÂstuvningen och strö över den rivna osten. Grädda ytterligare 5 minuter i 250°.
Servera tillsammans med potatissallad.