Det här receptet på tzay har min bror ursprungligen komponerat ihop.. Tzayspett är ju som bekant väldig dyrt, både på restaurang och i affären.. Det är dock relativt lätt och väl värt besväret att göra det själv hemma!
Tzay är vanligtvis gjort på sojabönor men det här receptet är en slags variant av seitan (vetegluten) men med mycket ingefära i, det är hemligheten. Vetegluten går att köpa i hälsokostaffärer, tex Astrid & Aporna i Malmö eller Gröna Boden i Göteborg.. Det är ganska dyrt men tänk då på att 1 kg vetegluten blir ca 3 kg färdiga tzaybitar..
Degen
2 rödlökar
1 hackad chili
3 dl riven ingefära
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 msk soja
1 msk grönsaksbuljong
1 tsk sesamolja
7,5 dl vetegluten
1 dl vetemjöl
2 msk b-jäst
5 dl vatten
Fräs löken, chilin och ingefäran och buljongen några minuter i oljan.
Under tiden, blanda vetegluten och b-jäst.
Tillsätt kryddorna och vattnet till lökblandningen. Mixa med en mixerstav tills det blir så slätt som det kan bli.
Blanda mjölblandningen och den mixade kryddbladningen och knåda degen tills den blir som en stor klump! Den ska hålla ihop bra..
Förbered nu buljongen:
1 liter vatten
1 msk soja
1 tsk salt
2 tsk buljong
Koka upp buljongen. När den kokar så börjar du klippa till lagom stora bitar av tzaydegen. Det går även bra med en mycket vass kniv. Tänk på att bitarna blir något större efterkokningen.. Det går också utmärkt att grädda allt i ugnen som en stek om du är lagd åt det hållet! Annars låter du tzaybitarna koka i ca 10-15 min, sen är dom klara!
Man kan äta dom som dom är, kalla i en sallad eller liknande, eller steka dem lite i stekpannan eller såklart GRILLA dem!!
Nu har äntligen Vegetarisk Husmanskost kommit ut som app till iPad! Som många av er känner till blev ju boken, som den här hemsidan har hämtat sina recept ifrån, en succé! Den sålde slut på drygt 2 år (!) men nu har den alltså återuppstått i ny form med nya bilder men med samma fina recept. På engelska heter appen Veggie Meals men på svenska heter den som alltid Vegetarisk Husmanskost.
Nu har hemsidan varit uppe i snart 3 år och har en hel del trogna besökare. Jag är väldigt nyfiken på vilka som är favoriterna bland recepten? Vilket är det godaste? Vilken rätt har du tagit till dig och lagar ofta hemma? Det som jag längtar efter mest just nu är nog hasselnötsbiffarna! Det va längesen jag lagade det och de är ju riktigt goa..
Hej! Nu är kokboken slutsåld! Det har gått nästan exakt två år sedan den trycktes och 1000 böcker är alltså sålda.. Det känns väldigt roligt och ganska konstigt faktiskt! Lite läskigt att tänka att det finns så många böcker ute där någonstans hehe.. Men den här hemsidan finns ju kvar och recepten funkar ju lika bra här som i boken.. Så jag hoppas det smakar gott! :)
Blev lite sugen på att försöka göra gnocci härom dagen! är väldigt enkelt egentligen, och gott!! I princip är det bara kokt potatis, mjöl och salt i. Jag mortlade även ner lite rosmarin för smaken! Blev väldigt gott!
Kände för att göra lite våfflor idag! Jag vet att det är semletider men jag föredrar ändå våfflor! Frasiga goa veganvåfflor med lite hallonsylt och glass till! Det hela är väldigt enkelt!
Börja med att smälta smöret så det hinner svalna lite. Blanda mjöl och bakpulver, vispa i hälften av mjölken till det blir en slät smet. Tillsätt sen resten av mjölken och det smälta smöret. Sen är det bara att grädda! Själv använde jag ett riktigt fint gammalt gjutjärnsvåffeljärn! Gick över förväntan! Blev lika bra som moderna våffeljärn och dessutom riktigt snabbt! Ha det finfint! kram!
Glass är ju ofantligt gott och jag kan passa på att tipsa om en fin vegan-blogg om glass och annat intressant! http://husmorsbloggen.wordpress.com/
Testa den nya kiwisorbeten! Är grymt god!
Det var flera år sedan som Helga bjöd på "En god, lite annorlunda och enkel pastarätt som kombinerar flera olika spännande smaker" första gången. Idag var det dags igen.
När jag va ute och googlade lite härom sistens upptäckte jag att det finns en liten kokbok på 31 sidor från 1912 som också heter Vegetarisk Husmanskost! Boken fanns på ett antikvariat i Umeå! Jag var tvungen att beställa hem den! :) Det va väldigt roligt att läsa om linsbullar, helgrynspudding, imiterad köttsoppa, havresoppa och massa andra roliga rätter! Instruktionerna till recept är ofast väldigt sparsamma.
tex Linspudding. Kokta linser passeras och blandas med rivet bröd, ägg, grädde, litet hackad, brynt lök, socker och salt. Gräddas i ugn.
Man får helt enkelt köra mycket på känsla! :)
Boken är alltså från Örebors Hälsovårdshem där man kunde bada njuta av varma och kalla bad, elektriska ljusbad, massage och diverse inpackningar! Givetvis också en viktig dietisk behandlingsmetod! Vi får se om jag vågar mig på att göra Osyrade bullar eller kanske Imiterad korvkaka någon gång framöver!
Olivolja har ju varit i ropet ett tag, och Vegetarisk husmanskost vill såklart inte vara sämre.
Så, nästa gång du lagar till en Chilipaj, byt ut smöret mot olivolja!
125 g smör byts ut mot 1 dl olivolja och en skvätt vatten.
Som vanligt gäller att man testar sig fram.
Nyttigare för hjärtat eller inte, det låter jag vara osagt, men hur som helst gör olivoljan det enklare att röra ihop degen med din assistenten. Bra där!
/Pontus
Linssoppa - Ett riktigt bra recept på en vegetarisk klassiker!
Fransk potatissallad med majs - En annorlunda potatissallad för dom som tröttnat på all majonäs och gräddfil! Vegansk!!
Vinbärskaka - Lika enkel som kladdkaka men enligt mig ännu godare!
Perfekt att få lite ny inspiration när november närmar sig!
Har även kommit över en kokbok från 1912!! Vegetarisk Husmanskost av Märta Kahlström Väldigt roligt att hitta en bok med exakt samma namn! Jag som trodde att det inte fanns, men där hade jag fel!! Mer om boken kommer senare.. Håll till godo med recepten så länge!! :) /Viktor
Snart dags att fira 100 sålda böcker!! :D Det börjar närma sig nu.. Det har varit mycket hårt slit de senaste veckorna, gått runt till affärer, stått på marknader, varit på bokmässan, signerat böcker till kompisar, mailat olika viktiga människor, delat ut flyers.. Allt för att sprida boken så mycket som möjligt! Det räcker ju inte att 10 personer känner till boken och tycker den är bra. Förhoppningsvis kommer de första 100 glada människor som har boken tycka att den är helt fantastisk och sprida det vidare till deras nära å kära! :) Innan det händer så gäller det att ligga i! Ett stort tack till mina föräldrar som hjälpt till väldigt mycket!!
Kommentera gärna recepten här på sidan om ni testar något av dom!! Lite respons är alltid roligt.. Ha det fint i höstvädret!! /Viktor
Detta är en superenkel och supergod pastasallad att ta med på utflykten eller resan! Mycket tack vara de soltorkade tomaterna och den färska basilikan förstås! Tar ca 20 minuter att göra.
Ingredienser:
ca 200 g fjärilsmakaroner
1 tomat
1 paprika
10 cm purjolök eller salladslök
½ broccolibukett
ca 10 soltorkade tomater
färsk basilika
dressing:
½ dl olivolja
basilika
salt
peppar
chilipulver
Koka pastan, och lägg i broccolin de sista 3 minuterna ocj purjolöken den sista minuten.
Dela resten av grönsakerna under tiden pastan kokar. Blanda dressingen och häll över.
Klart!
Ta med ut och njut!
I flera dagar har suget efter caesarsallad byggts upp i vår gom, idag kom äntligen tillfredsställelsen.
Hemmagjort är ju alltid bättre, eller vad sägs om att slippa kycklingen, fusk-parmesan-pulvret, ansjovisen i dressingen eller - det värsta av allt - den äppelrökta baconen. Dessutom får man en bra ursäkt att köpa hem en riktigt fin och dyr, men äkta, parmesanost.
Börja med att göra egna brödkrutonger, ta rostbrödet du har hemma bara, allt går bra som inte är för grovt. Tärna och grilla på en plåt högt upp i ugnen, på 175°C, tills de är lagom krispiga. Den ambitiöse (som vi alltså) gör en kryddblandning av olivolja, örter, vitlök som blandas in i krutongerna innan grillningen. Använd bara lite olja, brödet får inte bli för vått.
Skölj och skär ner romansallad, isbergssallad eller något annat krispigt blad. Ta gärna med några halvor körsbärstomater också. För att göra salladen lite matigare kan man koka färskpotatis och servera i en skål bredvid. Testa också att variera salladen med rårivna morötter eller torrostade pinjenötter, solrosfrön eller nåt annat gott.
Servera i djupa tallrikar fyllda till bredden med grönsaker. Strö över krutonger och nötter eller frön, placera en potatis vid kanten och ladda upp med rejäla skopor caesardressing som du lätt blandar ihop på egen hand, men ännu lättare köper färdig.
Överst, på toppen av ditt salladsberg kommer det bästa av allt, färskriven parmesan!
Hemligheten ligger i att salladen blandas väl, så alla olika smaker når din gom på samma gång. Sen är det bara att smaska i sig!
Broccoli och svamp måste ju vara några av de godaste grönsakerna!! de är definitivt med på min topp 5 iaf! tänk dig då dom kombinerat i form av en TÅRTA! :) grymt helt enkelt.. en annan viktigt del i receptet är att pajdegen är gjord på grahamsmjöl! grahamsmjölet gör att pajdegen blir extra spröd och får en fin smak.
I helgen va det ju som många känner till bokmässan i göteborg! eftersom jag inte direkt har råd att hyra en monter för åtskilliga tusen satsade jag på att befinna mig utanför istället och dela ut lite flyers till besökare och förbipasserande! :) va även inne en sväng och kollade runt.. lyssnade bla på en intressant promotion för en bok om Saltå Kvarn! jag gillar saltå kvarn! Allt tilltalar mig, det är ekologiskt, snygg design och det e alltid gott! det enda skulle väl vara att det är lite dyrt.. men oftast är det värt det tycker jag! dock qinoamüslin för 50:-. den måste ju vara fruktansvärt go men jag har inte vågat testa än.. kanske någon som vet om det är värt pengarna??
nu i helgen blir det marknadsförsäljning! gustaf adolfs torg (i göteborg) närmare bestämt! så om du har tänkt köpa en bok och har vägarna förbi går det nog att få en lite billigare på lördag!! planen var att bjuda på lite mat ur boken också men tyvärr så är det lite för mycket krångel att fixa tillstånd från livsmedelsverket.. :( det hade kanske lockat några vilsna göteborgare. får hoppas på vädret eller nått istället! hej!
Det känns härligt att äntligen ha den här sidan uppe! :) Projektet med receptboken har varit i över 2 år och gått igenom många faser.. mycket slit med texter, bilder, formuleringar, design, korrektur och omarbetning i oändligheten! För att få det exakt så bra jag vill ha det! Det ska bli grymt kul att få lite respons på boken och få höra folks kommentarer på recepten! Jag tror ändå att den har en del att tillföra.. de flesta veg-recept är ju trots allt fortfarande baserade på en köttförlaga! Men inte dom här!!
Nu återstår bara att sprida ordet om boken och hemsidan! Men det är ett kul jobb! Jag hoppas verkligen att recepten ska locka och att det blir lika gott som när jag brukar laga dom! Det är ju lite nervöst att ha tryckt upp en hel del böcker utan att egentligen veta om man kommer sälja en enda.. hehe.. men än så länge har jag bara mött positiva reaktioner så det bådar väl gott.