Tzay!
Det här receptet på tzay har min bror ursprungligen komponerat ihop.. Tzayspett är ju som bekant väldig dyrt, både på restaurang och i affären.. Det är dock relativt lätt och väl värt besväret att göra det själv hemma!
Tzay är vanligtvis gjort på sojabönor men det här receptet är en slags variant av seitan (vetegluten) men med mycket ingefära i, det är hemligheten. Vetegluten går att köpa i hälsokostaffärer, tex Astrid & Aporna i Malmö eller Gröna Boden i Göteborg.. Det är ganska dyrt men tänk då på att 1 kg vetegluten blir ca 3 kg färdiga tzaybitar..
Degen
2 rödlökar
1 hackad chili
3 dl riven ingefära
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 msk soja
1 msk grönsaksbuljong
1 tsk sesamolja
7,5 dl vetegluten
1 dl vetemjöl
2 msk b-jäst
5 dl vatten
Fräs löken, chilin och ingefäran och buljongen några minuter i oljan.
Under tiden, blanda vetegluten och b-jäst.
Tillsätt kryddorna och vattnet till lökblandningen. Mixa med en mixerstav tills det blir så slätt som det kan bli.
Blanda mjölblandningen och den mixade kryddbladningen och knåda degen tills den blir som en stor klump! Den ska hålla ihop bra..
Förbered nu buljongen:
1 liter vatten
1 msk soja
1 tsk salt
2 tsk buljong
Koka upp buljongen. När den kokar så börjar du klippa till lagom stora bitar av tzaydegen. Det går även bra med en mycket vass kniv. Tänk på att bitarna blir något större efterkokningen.. Det går också utmärkt att grädda allt i ugnen som en stek om du är lagd åt det hållet! Annars låter du tzaybitarna koka i ca 10-15 min, sen är dom klara!
Man kan äta dom som dom är, kalla i en sallad eller liknande, eller steka dem lite i stekpannan eller såklart GRILLA dem!!
Lycka till!
Kommentarer
Viktor
Visst är tzay normalt sett gjort på soja :) Jag kände dock inte till det när jag skrev inlägget men nu är det uppdaterat!
Anonym
Tyvärr är detta inte ett korrekt recept efterson tzay är tillverkat av soja och inte av vete(!) Men det kan säkert vara ett gott recept iaf.
PapaMicha
Helt glimrande!! tack.. en god tanke e att dubblicera mängden buljong å koka längre!!
Mina blev världsklass!!! men med ett helt annat upplägg på krydderier.. blev smakstarka kebab-bitar!! <3
PP
Haha klockrent vegan bitar :-P receiptet låter spännande, ska testa det i sommarvärmen :-D
Sandra
Rättelse från Tzay-älskare ;) - Tzay som man köper är gjort av spunnet soja. Tur för oss glutenallergiker som inte kan äta seitan.
Hanna
Vad är b-jäst? Var köper man det?
Erika
Detta måste testas! Jag är tzayoman :)
Anonym
Mkt gott, dock är tzay gjort på soja :-) tycker inte detta var så likt men mkt gott ändå.
JJJ
"Vegan-bitar"?? Låter inte veganskt alls... "veganska bitar" kan jag köpa. ;)
Skämt åsido, stort tack för receptet! :)
Nils s
Bäst grillade!