Kommentera

Makaronigratäng

Makaronigratäng
5-6 pers
6 dl makaroner
Grönsakssås
2 gula lökar
1 liten squash
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 msk olja
400 g krossade tomater
10 cm wakame-alger
1-2 tsk buljongextrakt
1 tsk basilika
2 msk klippt persilja
Ostsås
1,2 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1,5 msk smör
1-2 krm riven muskot
2 dl riven ost
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
örtsalt
Symbol för 90 min tillagningstid
Symbol för frysbar mat

Koka makaronerna under tiden du gör grönsakssåsen. Hacka löken, pressa vitlöks­klyftorna, skär squashen i bitar och riv morötterna. Fräs först löken i olja några minuter. Tillsätt sen övriga grönsaker och låt allt fräsa ytterligare några minuter.

Klipp wakame i lagom stora bitar och tillsätt till­sammans med buljong­extrakt och basilika. Låt såsen koka ihop 10-15 minuter. Rör ner persiljan i såsen.

Gör ostsåsen, börja med att röra ut mjölet med lite av mjölken. Koka upp resten av mjölken och rör ner redningen och smör. Smak­sätt med muskot och örtsalt. Låt såsen sjuda några minuter på svag värme. Rör om då och då och tillsätt den rivna osten allra sist.

Lägg hälften av de kokta makaronerna på botten av en smord form. Häll på grönsaks­­­­såsen och fördela resten av makaronerna ovanpå. Häll till sist på ost­­såsen. Gratinera 20-25 minuter i 225°.

Kommentera

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.